UITLEG:Tandproblemen - Wat te doen - Slijpen of Knippen

(Health) Voor alle vragen over de gezondheid en eerste hulp van je hamster.

Moderators: Pluisje, marika

Plaats reactie
Gebruikersavatar
sylvia
gewaardeerd lid
gewaardeerd lid
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma nov 07, 2011 11:13 pm
Geslacht: Vrouw

UITLEG:Tandproblemen - Wat te doen - Slijpen of Knippen

Bericht door sylvia » zo jan 19, 2014 2:03 pm

Voor de blog gemaakt, maar ik plaats het ook hier op het forum.

Mijn hamster heeft Tandproblemen – Wat moet ik doen?
Geplaatst op 19 januari 2014 door Sylvia de Graaf Gepost in Gezondheid Verlaat een commentaar

Als er sprake is van tandproblemen:
Ik zal een volgende keer ingaan op de oorzaken van tandproblemen, de juiste voeding om tandproblemen te voorkomen en de juiste voeding als een hamster door tandproblemen permanent geen dwerghamstervoer meer kan eten. Voor nu wil ik slechts bespreken als er daadwerkelijk sprake is van tandproblemen en wat er aan kan worden gedaan.

Hou het eetgedrag en het gewicht van je hamster goed in de gaten:
Het kan zijn dat tandproblemen al een hele tijd sluimerend aanwezig zijn. Je hamster kan steeds minder goed eten en zal daardoor langzamerhand afvallen. Hou daarom altijd het gewicht van je hamster goed in de gaten! Zodra je merkt dat hij niet meer goed eet of erg is afgevallen moet er naar de tandjes worden gekeken. Het is zonde als een hamster bovenop de tandproblemen ook nog een klap krijgt van verzwakking door te veel gewichtsverlies.

Hoe kan ik de tandjes van mijn hamster controleren:
Tandjes kun je controleren door je hamster iets ondersteboven te houden en je duim en wijsvinger aan de beide zijkanten van het mondje te plaatsen en zo het mondje iets open te dwingen. Lukt dit je zelf niet, vraag dan de fokker of een dierenarts naar de tandjes te kijken. Stel het niet te lang uit, want tandproblemen kunnen tot ernstige problemen leiden.
Afbeelding

…..tandjes controleren.....

Mijn hamster heeft te lange tanden, wat moet hier aan worden gedaan:
Als blijkt dat je hamster te lange tanden heeft komt de vraag wat je er het beste aan kunt laten doen.
Moet je de tandjes laten knippen of laten slijpen. Een tandheelkundig dierenarts zal aan slijpen van tandjes de voorkeur geven, maar er zijn ook dierenartsen die tandjes knippen. Of de tanden van je hamster worden geslepen of geknipt zal dus vaak afhankelijk zijn van de dierenarts waar je naar toe gaat.

Olifantstandjes:
Heeft je hamster olifantstandjes, dan mogen ze in principe in verband met het grote risico op splijten van de tandjes niet worden geknipt. Het verstandigst is om olifantstandjes te laten slijpen.
Afbeelding

…..foto olifantstandjes…..
Zoals op bovenstaande foto is te zien, maken olifantstandjes een draai. Deze draai verhoogt het risico dat de tandjes zullen splijten. Als tandjes splijten bestaat er een verhoogde kans op een kaakabces.

Slijpen of knippen:
Maar ook als je hamster te lange tanden heeft, dan heeft slijpen de voorkeur.
- Met slijpen zijn de tanden beter te corrigeren dan met knippen
- Slijpen is minder pijnlijk dan knippen. Veel pijn kan leiden tot enorme stress waardoor de hamster na het knippen niet meer zal eten. Slijpen is minder pijnlijk, dus de hamster zal eerder weer kunnen eten
- Slijpen geeft minder risico op splijten of afbreken van de tanden. Het splijten van de tanden verhoogt het risico op een kaakabces
- Slijpen geeft minder risico op scherpe randen aan de tanden, die de tong en lippen kunnen beschadigen

Wat is Gasnarcose en is dit gevaarlijk:
Het slijpen van tandjes gebeurt in verband met de beweeglijkheid van een hamster meestal onder gasnarcose. Voor gasnarcose wordt isofluraan gebruikt. Dit is in principe een onschuldig gas, wat door je hamster wordt ingeademd en het zal daarna langzaam zijn lichaam weer verlaten. Wel kan het zijn dat je hamster door de gasnarcose de dag van het slijpen vermoeid is en meer zal slapen.
Is het slijpen van de tandjes een complexere ingreep en moet de hamster daardoor voor langere tijd onder gasnarcose, dan kan de dierenarts je hamster daarna een poosje onder zuurstof zetten om het herstel te bespoedigen.

Zelf tandjes knippen:
Als de tandjes snel groeien en regelmatig moeten worden ingekort kan een baasje ook besluiten dit voortaan zelf te gaan doen. Voordeel is dat de hamster niet elke keer de reis naar de dierenarts hoeft te maken. Dit zal dan wel via knippen moeten gebeuren
Wil je hiertoe overgaan dan is het heel belangrijk de juiste kniptang te gebruiken. Wordt een tang of schaartje gebruikt wat niet recht is of onscherp, dan verhoogt dit de kans dat de tandjes zullen splijten of verkeerd afbreken.
Een goede kniptang is bv:
Afbeelding

….kniptang voor tandjes van konijnen en knaagdieren….

Is een Pijnstiller nodig:
De ene hamster heeft veel last van het slijpen of knippen van zijn tandjes, de andere hamster gaat daarna weer gelijk aan het eten. Als je ziet dat je hamster erg veel pijn van het slijpen of knippen van zijn tandjes heeft is het aan te raden hem een pijstiller te geven. Want door de stress van de pijn zal de hamster niet willen gaan eten. Een goede pijnstiller hiertoe is bv Carprofen. Vaak is het toedienen voor de eerste drie dagen voldoende.

Papjes en Dwangvoeder:
Het kan zijn dat je hamster de eerste dagen absoluut geen hardvoer kan eten. Het kan bv zijn dat de tandjes te veel pijn doen, maar sommige hamsters moeten ook aan de nieuwe stand van de tandjes wennen.
Zodra je ziet dat je hamster niet kan eten is het belangrijk hem een papje aan te bieden. Je kunt hiertoe bv Brinta of Bambix geven aangemaakt in (volle) koffiemelk. Ook kun je Olvarit babyvoeding voor 4 maanden geven, bv smaak aardappel-wortel.
Is het van langere duur dat je hamster geen hardvoer kan eten dan wordt het belangrijk speciale papjes te gaan geven, anders krijgt je hamster niet de juiste voedingsstoffen binnen. Een volgende keer zal ik voeding voor permanente tandproblemen bespreken.
Fok met liefde en verstand
Rust zacht, mijn liefste Gijsje, Basje, Bubba, Remy, Timmy, Russell, Finn en Sahbi

Gebruikersavatar
sylvia
gewaardeerd lid
gewaardeerd lid
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma nov 07, 2011 11:13 pm
Geslacht: Vrouw

Re: UITLEG:Tandproblemen - Wat te doen - Slijpen of Knippen

Bericht door sylvia » vr jan 24, 2014 5:25 pm

De tang die ik op de foto heb staan is te koop bij Maru-vet.
Marika is op dit moment aan het kijken waar zij tandkniptangen zou kunnen bestellen om in de DRD webwinkel te verkopen.

Omdat ik weet dat DA tandjes knippen met zo'n tandkniptang, maar fokkers vaak andere schaartjes of tangetjes gebruiken heb ik een aantal fokkers, die ervaring hebben met tandjes knippen, gevraagd waar zij de tandjes van hun hamster mee knippen:

Martin Braak knipt tandjes met dit nageltangetje:
Afbeelding


Renate (Hamstery White Village) knipt tandjes ook met zo'n zelfde nageltangetje:
Afbeelding


Gabriella van Hamstery Double Special knipt tandjes met dit 'kattennagelschaartje':
Afbeelding

Dit nagelschaartje lijkt mij eerlijk gezegd te krom, maar Gabriella vindt het ideaal werken, zegt ze.
Fok met liefde en verstand
Rust zacht, mijn liefste Gijsje, Basje, Bubba, Remy, Timmy, Russell, Finn en Sahbi

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten