FAQ - Genetica

(Genetics) In dit forum vind je uitleg over de genetica van hamsters en kun je hier vragen over stellen. Ook kun je mee doen met een spel, waar door je spelenderwijs de genetica leert kennen.

Moderator: marika

Plaats reactie
Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

FAQ - Genetica

Bericht door Janneke G » zo feb 14, 2010 9:47 pm

Afbeelding

FAQ – Genetica


Afbeelding Alle teksten, plaatjes ideeën die op dit forum gepubliceerd worden zijn eigendom van het forum en de leden, het is dan ook niet toegestaan om intellectuele eigendommen (teksten,plaatjes, foto's etc.) te kopiëren zonder toestemming van de beheerder of de moderators.
Laatst gewijzigd door marika op di aug 17, 2010 2:11 pm, 12 keer totaal gewijzigd.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:02 pm

1. Wat is genetica?

Genetica is een onderdeel van de biologie dat zich bezighoudt met erfelijke eigenschappen: de aangeboren verschillen en overeenkomsten tussen de opeenvolgende generaties.
Deze wetenschap werd ontwikkeld door de Oostenrijkse monnik Johann Gregor Mendel. Hij leefde van 1822 tot 1884. Dankzij zijn proefjes ontdekte hij dat elk leven organisme erfelijk overdraagbare eigenschappen bezit die worden doorgegeven aan de nakomelingen volgens bepaalde regels: de wetten van Mendel. In de negentiende eeuw kreeg zijn ontdekking niet veel aandacht, maar dit veranderde na 1900 toen hebben andere wetenschappers de regels van Mendel opnieuw ontdekt en sindsdien heeft de erfelijkheidsleer een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Hamsters bestaan, net als mensen, uit hele kleine deeltjes die cellen worden genoemd. In een cel zitten heel veel nog kleinere dingen, maar het belangrijkste voor ons is de celkern, want daarin bevinden zich de chromosomen van de hamster.
Een chromosoom is de plek waar alle genetische informatie ligt opgeslagen.

Syrische hamsters hebben 21 paar gewone chromosomen (daarop ligt informatie opgeslagen over hoe de hamster eruit ziet) en één paar geslachtschromosomen (die zorgen ervoor of de hamster een mannetje of een vrouwtje wordt). De geslachtschromosomen van een vrouwtjeshamster zijn XX en die van een mannetje XY. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar bij de beschrijving van de kleur geel kom ik daar nog op terug.

De originele Syrische hamster had een goudkleurig vachtje, vandaar ook de naam goudhamster. Naarmate de goudhamster meer en meer een huisdier werd, werd er ook meer mee gefokt. Soms kwamen fokkers erachter dat een hamster in hun nestje opeens een andere kleur had. Dat noem je een mutatie (verandering) van het origineel.
Bij sommige mutaties viel het op dat er maar één gemuteerde ouder nodig was om de mutatie ook bij hun kleintjes te zien. Daarom noemden ze dat dominant en schreven ze de genetische code met een hoofdletter. Een voorbeeld van een dominante mutatie is de kleur zilvergrijs. De code daarvan is Sg_.

Bij andere mutaties bleek dat beide ouders het gen tenminste moesten dragen om het bij de kleintjes ook weer tot uiting te laten komen. Omdat hierbij van beide ouders het gen nodig was, noemden ze het recessief en schreven ze het met een kleine letter. Een voorbeeld van een recessieve mutatie is de kleur zwart. De code daarvan is aa.
De enige kleur die geen mutatie is, is de originele goudkleur. Een hamster houdt die kleur als er geen andere genen actief zijn om de kleur te veranderen. Met andere woorden: zolang er geen dominante genen zijn en er van elk recessief gen geen twee aanwezig zijn.

Omdat een hamster van beide ouders het gen voor een kleurtje kan erven, kan het ook voorkomen dat een hamster van de ene ouder wel een recessief gen krijgt en van de ander niet. We zeggen dan dat de hamster het gen draagt. Je kunt ook zeggen dat de hamster heterozygoot is. Hetero is Grieks en betekent 'verschillend'. De hamster heeft dus twee verschillende genen. Een voorbeeld is Aa. De hamster is niet zwart, maar draagt wel het gen voor zwart. Dat zie je niet omdat het gen niet tot uiting komt. Ook bij dominante mutaties kan een dier heterozygoot zijn, bijvoorbeeld bij zilvergrijs, Sgsg.

Een dier kan ook homozygoot zijn. Homo is ook Grieks en betekent 'hetzelfde' of 'gelijk'. De hamster heeft dan twee dezelfde genen. Dat kan ervoor zorgen dat de hamster een andere kleur krijgt (bij aa wordt de hamster zwart) of juist dat de hamster helemaal geen andere kleur krijgt (bij AA wordt de hamster niet zwart). Ook bij dominante mutaties kan een dier homozygoot zijn, bijvoorbeeld bij zilvergrijs, SgSg. Een hamster die homozygoot is voor een dominante mutatie ziet er vaak anders uit dan een heterozygoot dier. Noem het maar de overtreffende trap.

Inmiddels zijn er behoorlijk wat mutaties bekend bij de Syrische hamster. Er zijn mutaties die zorgen dat de kleur verandert of dat de hamster opeens effen van kleur wordt. Er zijn zelfs mutaties die bestaan uit een aantal mutaties bij elkaar! Jammer genoeg kwamen er ook veranderingen aan het licht die niet goed waren voor hamsters omdat ze er dood door gaan. Dat noem je lethale mutaties. Gelukkig zijn dat bijna altijd dominante mutaties, zodat je het al van tevoren kunt herkennen en voorkomen. Er zijn ook mutaties waarvan je beter kunt voorkomen dat ze dubbel bij een hamster terecht komen, maar de hamsters gaan er niet dood aan. Over lethale mutaties en ongewenste kruisingen kun je hieronder meer vinden.

Voorlopig zal ik de mutaties even op alfabetische volgorde neerzetten. Mocht dat onhandig blijken, dan kunnen ze altijd nog anders neergezet worden. Kijk voor de kleurtjes maar in de post hieronder.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:04 pm

2. Wat betekent: ‘Hybride’?

Een Hybride kleur heeft minimaal 1 chromosoom waarop zowel genen van de Campbelli Dwerghamster als De Rus aanwezig zijn.
Hybriden zijn dus geen zuiver Russische Dwerghamsters.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:05 pm

3. Wat zijn dominante genen?

Een dominant kenmerk overheerst altijd een recessief kenmerk en het komt altijd fenotypisch tot uiting.
Wat zijn recessieve genen?
Een recessief kenmerk komt enkel fenotypisch tot uiting als er geen dominant kenmerk voor die bepaalde eigenschap in de genen aanwezig is.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:06 pm

4. Wat zijn Mutaties?

Zijn veranderingen in het erfelijk materiaal (DNA of RNA) van een organisme.
Mutaties zijn spontane optredende veranderingen van het erfelijke materiaal.
Ze zijn een natuurlijk fenomeen. Mutaties kunnen zich op verschillende manieren vertonen . Er kan in één keer een diertje geboren worden met een hele korte vacht of langere oortjes, extra lange of korte pootjes. Mutaties kunnen ook invloed hebben op zaken die je niet met het blote oog kunt zien, bijvoorbeeld op de spijsvertering of herseninhoud.
Mutaties zijn erfelijk, dat houdt in dat een gedeelte van de jongen deze eigenschappen gaat vertonen.
Mutaties hebben toch een belangrijk doel, namelijk de soort in staat stellen te overleven. Bij het fokken zijn mutaties vaak een uitgangspunt voor een nieuwe kleurslag of vachtvariant. De Russische Dwerghamster heeft er op dit moment al veel kleurslagen bij gekregen en de verwachting is dan ook dat het in de toekomst niet anders zal gaan.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:07 pm

5. Wat is erfelijkheid?

Organismen kunnen bepaalde eigenschappen doorgeven aan hun nakomelingen. Zulke eigenschappen worden erfelijke eigenschappen genoemd en kunnen van ouders op nakomelingen worden doorgegeven. Een erfelijke eigenschap hoeft zich niet altijd in een nakomeling te uiten maar kan ook een generatie overslaan. Bij mensen is een voorbeeld van een erfelijke eigenschap de kleur van de ogen.

Alle erfelijke eigenschappen samen, of deze nu wel of niet tot uiting komen, worden het genotype van een organisme genoemd. Alle eigenschappen die samen het uiterlijk, gedrag en overig functioneren van een organisme bepalen worden het fenotype genoemd. Het fenotype is het resultaat van het genotype en de omgeving waarin het organisme zich bevindt. Anders gezegd: de mate waarin een erfelijke eigenschap van een organisme tot uitdrukking komt is afhankelijk van de omgeving (milieu). Wanneer bijvoorbeeld huid regelmatig aan zonlicht met ultraviolette straling wordt blootgesteld, wordt in de huid meer pigment gevormd en wordt de huid meer getint. De mate waarin het gen voor pigmentvorming tot uitdrukking komt wordt dus beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht. Individuen bij wie het gen voor pigment niet werkt (albinisme) hebben geen huidpigment.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:08 pm

6. Welke symbolen worden er gebruikt?

Een dominante eigenschap wordt met een hoofdletter aangeduid. Mandarijn is de hoofdletter Ma (Mama). Deze kleur zal over een recessieve kleur domineren, zoals Blauw-wildkleur, deze wordt aangeduid met de twee kleine letters dd. Als je deze twee met elkaar kruist ontstaat Camel (ddMama) Deze kleur is net iets egaler dan de Mandarijn.
De meest bekende kleursymbolen zijn:
aa = zwart
bb = bruin
cc = albino
dd = blauw
pp = pink-eyed dilution / geel of oranje

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:09 pm

7. Hoe bereken je de kleur?

Stel dat je twee Wildkleuren die voor zwart dragen met elkaar kruist dan heb je kans dat 25% van de jongen zwart zijn.

Genetisch gezien:
Aa x Aa, leidt tot AA, Aa, Aa en aa.
Wat wil zeggen dat:
25% van de kleintjes niet voor zwart dragen
50% van de jongen draagt wel voor zwart
25% van de jongen is zwart

Zodra er meer kleurtjes aanwezig zijn, wordt de kansberekening wat moeilijker.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di aug 17, 2010 2:09 pm

8. Wat betekent: ‘Lethale Factor’ ?

Deze komt onder andere bij de Mandarijn kleurtjes voor, dat wil zeggen dat de homozygote vorm, Mama, niet levensvatbaar is. De jongen die dit dragen sterven voordat ze geboren worden. Daarnaast is dit gen een dominant gen. Vandaar dat de nestjes kleiner zijn.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Genetica

Bericht door Janneke G » za nov 10, 2012 5:11 pm

9. Welke kleuren kent de Syrische hamster?

Enkelvoudige mutaties voor vachtkleur
Enkelvoudige mutaties zijn veranderingen van vachtkleur waarbij maar één mutatie betrokken is.

aa
Het gen voor zwart. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een diep zwarte effen kleur. De hamster heeft witte voetjes en een witte kinstreep. Ook kunnen zwarte hamsters een klein vlekje op de buik hebben.

bb
Het gen voor roest. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een bruinere kleur. De zwarte kaakstrepen worden bruin en zelfs de oogjes zijn niet zwart maar bruin, hoewel je dat eigenlijk alleen kunt zien als de ukken nog heel jong zijn. Roestkleurige hamsters zijn vaak wat warmer bruin van kleur van goudkleurige hamsters.

cdcd
Het gen voor spierwit met donkere ogen en oren. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een spierwitte vacht met zwarte ogen en donkergrijze tot zwarte oren. Dit gen is heel zeldzaam en komt in Nederland voor zover bekend niet voor.

cece
Het gen voor extreme verdunning. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een bleekgrijze kleur die wel wat lijkt op homozygoot zilvergrijs. Dit gen is heel zeldzaam en komt in Nederland voor zover bekend niet voor.

cdce
Het gen voor "heterozygoot" verdunning. Normaal gesproken gebeurt er niks met de hamster als er geen twee recessieve genen aanwezig zijn, maar met de genen op de c-locus is dat anders. Die maken samen een nieuwe mutatie, die qua kleur inhangt tussen die van extreem verdund en helemaal wit. Ook deze mutatie komt voor zover bekend niet voor in Nederland. Toch is het wel interessant om te weten want bij andere dieren komt dit vaker voor (o.a. bij muizen)

dd
Het gen voor 'gewone' verdunning. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een blauwgrijze waas over de vacht. Deze mutatie is pas recentelijk voor het grote publiek te verkrijgen en helaas lijken niet alle dieren gezond. Ondanks dat er officieel niks mis is met dieren die dd zijn, wordt het beginnend fokkers afgeraden hiermee te experimenteren.

dgdg
Het gen voor donkergrijs. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een diep donkergrijze tint. Deze mutatie komt bijna niet voor in Nederland, maar in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten komt het vaker voor. Wie weet zullen wij het in Nederland ook nog wel krijgen!

ee
Het gen voor crème. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een crème- tot abrikooskleurige effen vacht. Net zoals bij zwart kan de hamster witte pootjes hebben en een witte kinstreep en buikvlek.

Lglg
Het gen voor lichtgrijs. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een lichtgrijze vacht. Dit is de eerste dominante mutatie in de rij. Een heterozygote lichtgrijs (Lgsg) kan leven en ziet er een beetje uit als een homozygote zilvergrijs (SgSg). In homozygote vorm is lichtgrijs lethaal. Hamstertjes die LgLg zijn worden niet geboren.

pp
Het gen voor oranje. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een oranje gekleurde vacht en rode ogen. Ook oranje is in feite een verdunning van de kleur. In het Engels noemt men het wel 'pink eye dillution' ofwel verdunning met roze ogen.

Sg_
Het gen voor zilvergrijs. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een grijze vacht. Dit is de tweede dominante mutatie in de rij. Een heterozygote zilvergrijs (Sgsg) is donkerder van kleur van een homozygote zilvergrijs (SgSg).

ToTo, ToY en Toto
Het gen voor geel. In plaats van de normale goudkleur krijgt de hamster een gelige kleur.

Geel is een interessant gen. Ik heb hierboven al verteld dat vrouwen twee X-chromosomen hebben, dus XX. Mannen hebben een X-chromosoom en een Y-chromosoom, XY dus.
Nou is het met X chromosomen zo dat er altijd eentje 'wil winnen' en die schakelt de andere X uit. Bij schildpad dames is het dus zo dat op de plekken met geel de To-X gewonnen heeft en op de plekken met een andere kleur heeft de to-X gewonnen. Daarom is schildpad ook zo'n raar patroon, er zijn geen twee schildpadhamsters gelijk. Dat komt omdat op elke hamster de To-X'jes ergens anders winnen.
Wanneer een hamster ToTo is, kan het geel niet anders dan winnen dus dan krijg je een gele hamster. Vrouwen zijn dus geel (ToTo) óf schildpad (Toto) óf niet geel (toto).

Mannen zijn XY. Het Y-tje van de mannen is eigenlijk niks waard, dat is maar een mini-chromosoompje wat helemaal niks kan inbrengen tegen de X omdat er hele andere gegevens op staan. Daarom zijn mannen altijd geel (ToY) of niet geel (toY).

U_
Het gen voor de verdonkering van de punten van de vacht ofwel umbrous. In plaats van de normale kleur van de hamster, lijkt deze donkerder. Een gewone goudkleurige hamster wordt dan mahonie. Een heterozygoot (Uu) dier is vaak minder donker dan een homozygoot dier (UU).
Bij crème doet het gen voor umbrous nog wat anders, maar daar kom ik op terug in de volgende post.

Meervoudige mutaties voor vachtkleur
Soms heb je meer dan één mutatie nodig om de kleur van de vacht te veranderen. Dit stukje tekst gaat over kleuren waarvoor meer dan een mutatie vereist is. Hierbij laat ik de genen die in Nederland niet voorkomen (cdcd, cece, cdce, dgdg en Lglg) en de kleuren die nog geen officiële naam hebben (aa bb dd pp bijvoorbeeld) buiten beschouwing. Ook ga ik hier niet in op de mutatie umbrous, die bij bijna alle kleuren enkel voor de verdonkering van de haarpunten zorgt. Omdat umbrous in combinatie met crème wel een heel ander effect geeft staat dat hieronder wel beschreven.

Kleuren op basis van zwart met één andere kleur

aa bb
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur chocolade. In plaats van zwart heeft de hamster de kleur van pure chocolade. De hamster houdt wel witte pootjes en soms een kinstreep.

aa dd
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur blauw. In plaats van zwart heeft de hamster een blauwgrijze kleur die donkerder wordt naarmate de hamster ouder wordt. Het is (voor leken) de kleur van een sheba-kat.
Let op: vanwege de instabiliteit van de kleur blauw en de afwijkingen die nog voor kunnen komen, wordt het beginners met klem afgeraden om met blauw te fokken

aa pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur dove. In plaats van zwart heeft de hamster een duifgrijze vacht die als jong een stuk lichter is dan op latere leeftijd.

aa Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur dingyblack. Deze kleur is soms moeilijk te onderscheiden van zwart. Op latere leeftijd kan de hamster wat dof zwart lijken. Vaak wordt pas tijdens het fokken duidelijk of een hamster daadwerkelijk zwart of dingyblack is.

aa SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverzwart. Deze kleur lijkt qua uiterlijk wel wat op chocolade, de hamster wordt grijzig bruin van kleur.

aa ToTo/ aa ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur yellowblack (geelzwart). De kleur kan heel erg variëren, niet alleen per hamster maar ook op de hamster zelf in leeftijd. Daarom is het ook lastig om de kleur te beschrijven, want er is geen 'gemiddelde' kleur.

Kleuren op basis van zwart met twee andere kleuren

aa bb pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur champagne. De hamster heeft een beige kleur en rode ogen.

aa bb Sgsg / aa bb SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverchocolade. De hamster is lichter en grijzer gekleurd dan een gewone chocolade. Soms kan de kleur wat dof lijken. Net zoals met dingyblack is soms moeilijk met het blote oog vast te stellen of de hamster chocolade of zilverchocolade is. De homozygote vorm is grijzer dan de heterozygote vorm.

aa bb ToTo / aa bb ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur honingzwart donkeroog of yellowchocolade (wordt verschillend genoemd). De basiskleur is bruingeel. Net als bij yellowblack kan de kleur erg variëren.

Kleuren op basis van zwart met drie of meer andere kleuren

aa bb pp Sgsg / aa bb pp SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverchampagne. Deze kleur is bleekbeige en dus grijzer en doffer dan gewone champagne.

aa bb pp ToTo / aa bb pp ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur yellow-champagne (nog geen Nederlandse naam voor). De basiskleur is lichtbruin met gele variaties. Net als bij yellowblack kan de kleur erg variëren.

Kleuren op basis van roest met één andere kleur

bb pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur roest roodoog. Deze kleur lijkt veel op de kleur oranje maar is iets bruiner van kleur. Ook mist een roest roodoog de specifieke lijgrijze kaakstrepen van een goede oranje,

bb Sgsg / bb SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverroest (soms ook blond donkeroog genoemd). Zilverroest lijkt op zilvergrijs maar de ogen en oren zijn bruin. De vachtpunten zijn ook veel bruiner dan bij zilvergrijs.

bb ToTo / bb ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur honing donkeroog. De kleur lijkt op geel maar is bruiner en warmer van kleur.

Kleuren op basis van roest met twee of meer andere kleuren

bb pp Sgsg / bb pp SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverroest roodoog. De hamster is bijna wit met rode ogen en lichtgekleurde kaakstrepen

bb pp ToTo / bb pp ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor een kleur waarvoor nog geen officiële naam bekend is. Deze kleur zou verward kunnen worden met honing roodoog omdat beide kleuren niet stabiel zijn. De variant met roest zou wat bruiner kunnen zijn dan de variant zonder roest.

bb Sgsg ToTo/ bb SgSg ToTo / bb Sgsg ToY / bb SgSg ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverhoning donkeroog. De kleur is wat grijzig en doffer dan honing donkeroog.

Kleuren op basis van crème
Omdat de genen voor crème zorgen dat de genen voor geel niet zichtbaar zijn is de genen voor geel niet meegenomen in de beschrijvingen van mutaties op basis van crème

ee bb
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur caramel. Dit lijkt heel erg op crème maar in plaats van zwarte ogen heeft een caramel bleekgekleurde oren in ze huidskleur van de hamster.

ee pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur crème roodoog. Ook dit lijkt op crème maar de hamster heeft huidskleurige oren, rode ogen en een warmer gekleurde vacht dan een gewone crème.

ee Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur offwhite. De hamster is gebroken wit tot ivoor van kleur en heeft donkere oren en ogen.

ee SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur wit donkeroog. De hamster is spierwit van kleur en heeft donkere ogen en oren.

ee bb pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur caramel roodoog. De kleur lijkt erg op crème roodoog maar is wat meer abrikooskleurig.

ee bb Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilvercaramel. Deze kleur is evenals offwhite gebroken wit tot ivoor van kleur maar heeft bleke oren en bruine ogen.

ee bb SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur wit bruinoog. De kleur is evenals wit donkeroog spierwit van kleur, maar heeft bruine ogen en bleekgekleurde oren.

ee U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur donkersepia. De hamster is diep donkerbruin van kleur met een crèmekleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee bb U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur chocoladesepia. De hamster is chocoladebruin van kleur met een crèmekleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee pp U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur mink. De hamster is oranjebruin van kleur met een crèmekleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee bb pp U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur koper. De hamster is warm bruinrood van kleur van kleur met een abrikooskleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee Sgsg U_/ ee SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilversepia. De hamster is grijsbruin (op jongere leeftijd grijs) van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

ee bb Sgsg U_ / ee bb SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverchocoladesepia. De hamster is warm grijsbruin (op jongere leeftijd lichtbruin) van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

ee pp Sgsg U_ / ee pp SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilvermink. De hamster is warm grijsbruin (op jongere leeftijd bijna beige) van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

ee bb pp Sgsg U_ / ee bb pp SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverkoper. De hamster is onbestemd bruin van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

Kleuren op basis van oranje

pp Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur blond roodoog. De hamster is ivoorkleurig met iets donkerdere kaakstrepen. Blond wordt makkelijk verward met offwhite roodoog. Het verschil zit 'm in de kaakstrepen want dat heeft offwhite niet.

pp ToTo / pp ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur honing roodoog. De kleur is warm geel met een oranje gloed. Een goede honing heeft witte manen en donkerbruine kaakstrepen maar vaak komen ivoorkleurige tot gele manen ook voor.

En de laatste mutatie op basis van zilvergrijs

Sgsg ToTo / SgSg ToTo / Sgsg ToY / SgSg ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverparel. De kleur is warm en bijna roomkleurig met een tint donkerder gekleurde kaakstrepen

Meervoudige mutaties voor vachtkleur
Soms heb je meer dan één mutatie nodig om de kleur van de vacht te veranderen. Dit stukje tekst gaat over kleuren waarvoor meer dan een mutatie vereist is. Hierbij laat ik de genen die in Nederland niet voorkomen (cdcd, cece, cdce, dgdg en Lglg) en de kleuren die nog geen officiële naam hebben (aa bb dd pp bijvoorbeeld) buiten beschouwing. Ook ga ik hier niet in op de mutatie umbrous, die bij bijna alle kleuren enkel voor de verdonkering van de haarpunten zorgt. Omdat umbrous in combinatie met crème wel een heel ander effect geeft staat dat hieronder wel beschreven.

Kleuren op basis van zwart met één andere kleur

aa bb
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur chocolade. In plaats van zwart heeft de hamster de kleur van pure chocolade. De hamster houdt wel witte pootjes en soms een kinstreep.

aa dd
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur blauw. In plaats van zwart heeft de hamster een blauwgrijze kleur die donkerder wordt naarmate de hamster ouder wordt. Het is (voor leken) de kleur van een sheba-kat.
Let op: vanwege de instabiliteit van de kleur blauw en de afwijkingen die nog voor kunnen komen, wordt het beginners met klem afgeraden om met blauw te fokken

aa pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur dove. In plaats van zwart heeft de hamster een duifgrijze vacht die als jong een stuk lichter is dan op latere leeftijd.

aa Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur dingyblack. Deze kleur is soms moeilijk te onderscheiden van zwart. Op latere leeftijd kan de hamster wat dof zwart lijken. Vaak wordt pas tijdens het fokken duidelijk of een hamster daadwerkelijk zwart of dingyblack is.

aa SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverzwart. Deze kleur lijkt qua uiterlijk wel wat op chocolade, de hamster wordt grijzig bruin van kleur.

aa ToTo/ aa ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur yellowblack (geelzwart). De kleur kan heel erg variëren, niet alleen per hamster maar ook op de hamster zelf in leeftijd. Daarom is het ook lastig om de kleur te beschrijven, want er is geen 'gemiddelde' kleur.

Kleuren op basis van zwart met twee andere kleuren

aa bb pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur champagne. De hamster heeft een beige kleur en rode ogen.

aa bb Sgsg / aa bb SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverchocolade. De hamster is lichter en grijzer gekleurd dan een gewone chocolade. Soms kan de kleur wat dof lijken. Net zoals met dingyblack is soms moeilijk met het blote oog vast te stellen of de hamster chocolade of zilverchocolade is. De homozygote vorm is grijzer dan de heterozygote vorm.

aa bb ToTo / aa bb ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur honingzwart donkeroog of yellowchocolade (wordt verschillend genoemd). De basiskleur is bruingeel. Net als bij yellowblack kan de kleur erg variëren.

Kleuren op basis van zwart met drie of meer andere kleuren

aa bb pp Sgsg / aa bb pp SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverchampagne. Deze kleur is bleekbeige en dus grijzer en doffer dan gewone champagne.

aa bb pp ToTo / aa bb pp ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur yellow-champagne (nog geen Nederlandse naam voor). De basiskleur is lichtbruin met gele variaties. Net als bij yellowblack kan de kleur erg variëren.

Kleuren op basis van roest met één andere kleur

bb pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur roest roodoog. Deze kleur lijkt veel op de kleur oranje maar is iets bruiner van kleur. Ook mist een roest roodoog de specifieke lijgrijze kaakstrepen van een goede oranje,

bb Sgsg / bb SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverroest (soms ook blond donkeroog genoemd). Zilverroest lijkt op zilvergrijs maar de ogen en oren zijn bruin. De vachtpunten zijn ook veel bruiner dan bij zilvergrijs.

bb ToTo / bb ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur honing donkeroog. De kleur lijkt op geel maar is bruiner en warmer van kleur.

Kleuren op basis van roest met twee of meer andere kleuren

bb pp Sgsg / bb pp SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverroest roodoog. De hamster is bijna wit met rode ogen en lichtgekleurde kaakstrepen

bb pp ToTo / bb pp ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor een kleur waarvoor nog geen officiële naam bekend is. Deze kleur zou verward kunnen worden met honing roodoog omdat beide kleuren niet stabiel zijn. De variant met roest zou wat bruiner kunnen zijn dan de variant zonder roest.

bb Sgsg ToTo/ bb SgSg ToTo / bb Sgsg ToY / bb SgSg ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverhoning donkeroog. De kleur is wat grijzig en doffer dan honing donkeroog.

Kleuren op basis van crème
Omdat de genen voor crème zorgen dat de genen voor geel niet zichtbaar zijn is de genen voor geel niet meegenomen in de beschrijvingen van mutaties op basis van crème

ee bb
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur caramel. Dit lijkt heel erg op crème maar in plaats van zwarte ogen heeft een caramel bleekgekleurde oren in ze huidskleur van de hamster.

ee pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur crème roodoog. Ook dit lijkt op crème maar de hamster heeft huidskleurige oren, rode ogen en een warmer gekleurde vacht dan een gewone crème.

ee Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur offwhite. De hamster is gebroken wit tot ivoor van kleur en heeft donkere oren en ogen.

ee SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur wit donkeroog. De hamster is spierwit van kleur en heeft donkere ogen en oren.

ee bb pp
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur caramel roodoog. De kleur lijkt erg op crème roodoog maar is wat meer abrikooskleurig.

ee bb Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilvercaramel. Deze kleur is evenals offwhite gebroken wit tot ivoor van kleur maar heeft bleke oren en bruine ogen.

ee bb SgSg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur wit bruinoog. De kleur is evenals wit donkeroog spierwit van kleur, maar heeft bruine ogen en bleekgekleurde oren.

ee U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur donkersepia. De hamster is diep donkerbruin van kleur met een crèmekleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee bb U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur chocoladesepia. De hamster is chocoladebruin van kleur met een crèmekleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee pp U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur mink. De hamster is oranjebruin van kleur met een crèmekleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee bb pp U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur koper. De hamster is warm bruinrood van kleur van kleur met een abrikooskleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen.

ee Sgsg U_/ ee SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilversepia. De hamster is grijsbruin (op jongere leeftijd grijs) van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

ee bb Sgsg U_ / ee bb SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverchocoladesepia. De hamster is warm grijsbruin (op jongere leeftijd lichtbruin) van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

ee pp Sgsg U_ / ee pp SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilvermink. De hamster is warm grijsbruin (op jongere leeftijd bijna beige) van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

ee bb pp Sgsg U_ / ee bb pp SgSg U_
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverkoper. De hamster is onbestemd bruin van kleur met een ivoorkleurige ondervacht en dezelfde kleur oogringen. De homozygote variant is grijzer van kleur en heeft minder de neiging bruin te worden op latere leeftijd. Ook zijn de oogringen van de homozygote variant wit in plaats van ivoorkleurig.

Kleuren op basis van oranje

pp Sgsg
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur blond roodoog. De hamster is ivoorkleurig met iets donkerdere kaakstrepen. Blond wordt makkelijk verward met offwhite roodoog. Het verschil zit 'm in de kaakstrepen want dat heeft offwhite niet.

pp ToTo / pp ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur honing roodoog. De kleur is warm geel met een oranje gloed. Een goede honing heeft witte manen en donkerbruine kaakstrepen maar vaak komen ivoorkleurige tot gele manen ook voor.

En de laatste mutatie op basis van zilvergrijs

Sgsg ToTo / SgSg ToTo / Sgsg ToY / SgSg ToY
Deze combinatie van genen zorgt voor de kleur zilverparel. De kleur is warm en bijna roomkleurig met een tint donkerder gekleurde kaakstrepen

Lethale genen

Lethale genenzijn genen die dood (of niet-levensvatbaarheid, hang af van je standpunt) veroorzaken. Het zijn gelukkig allemaal (voor zover bekend) dominante genen, dus je kunt van tevoren weten of je een risico neemt of niet.

DsDs
Wanneer een hamster van beide ouders het gen voor dominant spot erft, zal het sterven in de baarmoeder en geresorbeerd (opnieuw opgenomen) worden. Het nest wordt dus kleiner want ongeveer 25% van de ukken wordt niet geboren.

LgLg
Het komt niet echt voor in Nederland maar toch even een waarschuwing: voor lichtgrijs geldt hetzelfde probleem als met dominant spot: 25% kleinere nesten door resorbatie.

WhWh
Wanneer twee roans, een roan en een white bellied of twee white bellieds (wat in feite precies dezelfde mutatie is maar dus anders genoemd wordt vanwege de uiting) worden gekruisd zullen de ukken die de mutatie homozygoot (WhWh) erven oogloos, tandloos en helemaal wit worden geboren. Deze ukken zijn in leven maar sterven over het algemeen voor het eind van de eerste levensmaand.
Omdat waarschijnlijk niemand dit wil meemaken wordt iedereen met klem afgeraden twee dieren met deze mutatie te kruisen. Bij twijfel, vraag een ervaren fokker om advies of doe het gewoon NIET!

Kruisingen die je beter niet kunt doen

Sommige kruisingen kun je gewoon beter niet doen. Niet omdat je hamster er dood aan gaat, maar omdat het niet goed is voor de hamster en omdat je op die manier niet toevoegt maar juist afbreuk doet aan de hamsterpopulatie, iets wat een goede fokker zou moeten vermijden.

SaSa
De mutatie satijn veroorzaakt licht doorschijnende haren, waardoor de haren een sterke glans krijgen. Echter, wanneer een hamster twee genen voor satijnbeharing erft (SaSa) kunnen de haren zo dun worden dat de vacht lelijk en plukkerig wordt. In het uiterste geval kunnen deze hamsters zelfs helemaal haarloos geboren worden. Er zijn aanwijzingen dat de hamsters kleiner blijven dan soortgenoten en dat ze minder vruchtbaar zijn, maar dit is nooit onomstotelijk vastgesteld. Hamsters zijn gevoelig voor kou en tocht en dus is een goede vacht onontbeerlijk. In de Verenigde Staten is met satijnbeharing zo ver doorgefokt dat daar regelmatig van dit soort kale hamsters worden geboren. Het lijkt me duidelijk dat dit een onwenselijke situatie is. Hamsters zonder haar worden puur voor mensen gefokt, dit is echt niet in het belang van het dier.

rxrx x rxrx
Dit is voor zover bekend de enige recessieve kruising die mogelijk ongewenst is. Door verschillende fokkers wordt gezegd dat hamsters met rexbeharing over het algemeen wat kleiner en soms zwakker zijn dan hamsters die alleen rexbeharing dragen (Rxrx) of geen rex zijn (RxRx).
Het wordt aangeraden om twee rexhamsters niet te kruisen maar alleen dragers te gebruiken. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik beredeneer het zo dat wanneer deze hamsters inderdaad kleiner en zwakker zijn, deze minder goede eigenschappen alleen maar extra versterkt worden wanneer dit steeds door wordt gefokt. Voor mij dus reden genoeg om herhaalde kruisingen van rex x rex af te raden.
Verder is het mogelijk dat de hamsters de eerste paar weken last hebben van ingegroeide wimpers maar dit zou vanzelf over moeten gaan.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Genetica

Bericht door Janneke G » za nov 10, 2012 5:13 pm

10. Welke kleuren kent de Russische Dwerghamster?

Wildkleur, geen gencode
Als er geen genen zijn die de kleur veranderen is een russische dwerghamster wildkleur.
Afbeelding

Basis kleuren
Dit zijn kleuren die worden veroorzaakt door één mutatie.

Blauw wildkleur, dd
De eerste mutatie die bij de russische dwerghamster is opgetreden.
Dit recessieve gen zorgt voor een verdunning van het pigment wat resulteert in een blauwgrijze hamster
Afbeelding

Geel wildkleur, pp
Dit gen verdunt het pigment zo ver dat zelfs de oogkleur is verdunt tot rood, de hamster zelf is een geel gekleurde wildkleur hamster.
Net als blauw wildkleur is ook dit gen recessief.
Afbeelding

Zwart, aa
Een relatief nieuw gen bij de russische dwerghamster en ook dit is een recessief gen.
Dit gen zorgt voor een geheel zwarte hamster, toch heeft deze vaak nog witte voetjes en een wit befje onder de kin.
Afbeelding

Vies bruin, mm
Een nogal berucht gen omdat dit gen gekoppeld is aan een verhoogt risico op draaikop.
Dit gen vererft recessief en zorgt voor een vies bruine hamster.
(persoonlijk vind ik het risico op draaikop te ernstig om met dit gen te willen fokken..)
Geen foto beschikbaar..

Mandarijn, Mama
Mandarijn is een dominant gen, wat zorgt voor een oranje/bruine hamster.
Deze kleur is zeer onstabiel, dat wil zeggen dat er heel veel variaties van deze kleur voorkomen.
Sommige mandarijn russen blijven heel mooi oranje, terwijl anderen helemaal bruin worden.
Dit is deels willekeurig en deels afhankelijk van kleuren die gedragen worden.
Draagt een mandarijn ook een gen voor geel wildkleur, dan zal deze over het algemeen meer oranje achtig blijven, maar draagt de mandarijn een gen voor zwart dan zie je al snel veel donker pigment verschijnen.
Mandarijn bevat een Lethale factor, dus om geen risico te nemen word Mandarijn x Mandarijn afgeraden.
Verder is mandarijn gevoelig voor suikerziekte, het is dan ook verstandig om regelmatig te testen als je met mandarijn fokt.
Afbeelding
Afbeelding

Tekeningen
Omdat een tekening iets anders is als een kleur kunnen tekeningen voorkomen bij alle kleuren..
Zo kan je een wildkleur pearl hebben, maar ook mandarijn pearl is mogelijk.

Pearl, Pepe
Pearl is een dominant gen.
Het gaat hier om een witte hamster met voornamelijk op de kop en de kont gekleurde haren, bij donkere pearls komen op het gehele dek nog donkere haren voor.
De aalstreep is vaak in de nek onderbroken..
Pearl bevat een Lethale factor, dus om geen risico te nemen word Pearl x Pearl afgeraden.
Afbeelding blauw wildkleur pearl
Afbeelding mandarijn RO pearl

Merle, Meme
Ook dit is een dominant gen.
Dit gen lijkt heel veel op het pearl gen, alleen bij merle zie je heel vaak dat de tekening zich beperkt tot een witte band en er dus veel meer kleur te zien blijft op de kop en achterhand.
Omdat pearls en merle heel veel op elkaar lijken is het soms moeilijk om deze uit elkaar te houden, hierdoor is het verstandig deze genen niet met elkaar te kruisen.
Afbeelding zwart merle
Afbeelding Wildkleur merle van Lianna

Gevlekt, Mimi
Dit gen zorgt voor kleine witte vlekken, het is een dominant gen met lethale factor.
Bij onderling kruisen worden homozygote (MiMi) jongen wit en oogloos geboren, meestal gaan deze na 2a3 weken dood.
Onderling kruisen van gevlekte hamsters word dan ook zeer sterk afgeraden!
Afbeelding
Afbeelding

Imperial, Whwh
Dit gen zorgt voor een witte buik, ook hier gaat het weer om een dominant gen met lethale factor.
Bij onderling kruisen worden homozygote jongen al afgestoten in de baarmoeder en zijn er voor de moeder zelf geen negatieve gevolgen.
Geen foto beschikbaar..

Umbrous, Uu
Dit is een dominant gen wat zorgt voor een verdonkering van de kleur.
Geen foto beschikbaar..

Combinatie kleuren
Dit zijn de kleuren waarbij verschillende mutaties gecombineerd zijn.

Blue fawn, ddpp
Als je blauw en geel wildkleur met elkaar combineerd krijg je blue fawn, een gele rus met een grijsblauwe waas.
Als ze nog erg jong zijn, zijn blue fawn hamsters heel erg grijs en dus heel anders als geel wildkleur..
Later gaat de gele kleur overheersen en lijken ze steeds meer op geel wildkleur.
Soms is het verschil bij de volwassen hamsters vrijwel niet meer te zien.
Geen foto beschikbaar..

Camel,dd Mama
Mandarijn gecombineerd met blauw wildkleur geeft een mooie zacht beige achtige hamster.
Afbeelding

Mandarijn RO, pp Mama
Mandarijn gecombineerd met geel wildkleur geeft een mooie oranje/gele hamster met rode ogen.
Geen foto beschikbaar..

Camel RO, ddpp Mama
Mandarijn gecombineerd met blauw en geel wildkleur geeft een mooie lichte oranje/bruine hamster met rode ogen.
Afbeelding

Russisch blauw, aadd
Zwart gecombineerd met blauw wildkleur geeft een mooie donkerblauwe hamster.
Afbeelding

Dove, aapp
Zwart gecombineerd met geel wildkleur geeft grijs/bruine hamster met rode ogen.
Afbeelding Dove van Silvia

Lilac RO, aaddpp
Zwart gecombineerd met blauw en geel wildkleur geeft een grijze hamster met rode ogen.
Afbeelding

Beige, ddmm
Vies bruin gecombineerd met blauw wildkleur geeft een zacht beige kleur aan de hamster.
(helaas ook hier een verhoogt risico op draaikop..)
Geen foto beschikbaar..

Beige blond, ddmmpp
Vies bruin gecombineerd met blauw en geel wildkleur geeft een zachte gele kleur aan de hamster.
(helaas ook hier een verhoogt risico op draaikop..)
Geen foto beschikbaar..

Chocola, aamm
Vies bruin gecombineerd met zwart geeft een donkere chocolade kleur aan de hamster.
(helaas ook hier een verhoogt risico op draaikop..)
Geen foto beschikbaar..

Lilac donkeroog, aaddmm
Vies bruin gecombineerd met blauw wildkleur en zwart geeft zacht grijze kleur met bruinige waas aan de hamster.
(helaas ook hier een verhoogt risico op draaikop..)
Geen foto beschikbaar..

Champagne, aaddmmpp
Vies bruin gecombineerd met blauw wildkleur, geel wildkleur en zwart geeft een champagne kleur aan de hamster.
(helaas ook hier een verhoogt risico op draaikop..)
Geen foto beschikbaar..

Vachtstructuren[/u[
Op dit moment hebben we bij de russische dwerghamster slechts een mutatie die effect heeft op de vachtstructuur..

Golvend haar, gencode onbekend
Dit is een zeer nieuwe mutatie en hier is nog heel weinig over bekend.
Het gaat om een gen wat zorgt voor iets langer en iets wat golvend haar..
Bij sommige hamsters trekt het weg naarmate ze ouder worden, bij anderen is het blijvend.
Er is nog geen informatie over hoe het vererft, maar tot nu toe lijkt het alleen voor te komen bij zwart gerelateerde kleuren.
Meer info volgt zodra er meer info bekend is..
Geen foto beschikbaar..

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Genetica

Bericht door Janneke G » za nov 10, 2012 5:15 pm

11. Welke kleuren kent de Campbelli Dwerghamster?

Wildkleur

De kleur zoals ze in het wild leven. Dit heeft geen genetische code en ontstaat
wanneer er geen genen aanwezig zijn om er een andere kleur van te maken.
Afbeelding

Basiskleuren
De basiskleuren bestaan uit één gen. Alle andere kleuren bestaan uit een combinatie van de basiskleuren.

Zwart (aa) - recessief
Afbeelding

Black-Eyed-Argente (BEA) (bb) - recessief
Afbeelding

Albino (cc) - recessief
Dit is niet hetzelfde als een wit roodoog (ppPlPl) al uit zich het hetzelfde.
Wanneer een argente hamster van beide ouders platinum erft,
wordt hij helemaal wit en heeft hij toch rode ogen.
Afbeelding

Opal (dd) - recessief
Afbeelding

Argente (pp) - recessief
Afbeelding

Meerdere genen combinaties
De volgende kleuren bestaan allemaal uit combinaties van de basiskleuren.

Chocolade (aabb) - recessief
Afbeelding

Solid blue (aadd) - recessief
Afbeelding

Dove (aapp) - recessief
Afbeelding
Foto is dove gevlekt.

Lilac fawn (bbdd) - recessief
Afbeelding

Beige (bbpp) - recessief
Afbeelding

Blue fawn (ddpp) - recessief
Afbeelding

Donker beige (aabbpp) - recessief
Afbeelding

Blauw beige (bbddpp) - recessief
Afbeelding

Lilac roodoog (aaddpp) - recessief
Afbeelding

Lilac donkeroog (aabbdd) - recessief
Afbeelding

Champagne (aabbddpp) - recessief
Afbeelding

Verdonkeringsfactor
Deze factor zorgt ervoor dat de oorspronkelijke kleur donkerder wordt. Het is dus te combineren met alle kleuren.

Umbrous (uu) - recessief
Afbeelding
Foto is Guiseppe Quillian (wildkleur umbrous) van Lianne.

Vachtstructuren

Gevlekt (Mimi) - dominant en lethaal
Het kruisen van twee Mi-gevlekte hamsters is sterk af te raden.
Wanneer een hamster van beide dit gen erft, wordt hij oogloos en tandloos geboren.
Deze hamsters hebben een levensverwachting van maximaal 10 weken.
Afbeelding

Gevlekt (Momo/MoMo) - dominant
Afbeelding

Platinum (Plpl) - dominant
Afbeelding

Wit zwartoog (PlPl) - dominant
Wanneer een hamster van beide ouders platinum erft,
uit zich dat in een helemaal witte hamster met zwarte ogen.
Afbeelding

Verzilvering
Dit is een mutatie die enkel optreed bij zwart en kleuren die gebaseerd zijn op zwart.
Het is nog niet bekend hoe het precies vererft, maar als een hamster het heeft,
begint hij vanaf een paar maanden een witte gloed over zich heen te krijgen.
Afbeelding

Vachttypen
Er zijn verschillende vachttypen, waar weinig van bekend is.
Zo dook er ineens een langharige campbelli ergens op en ook rex
beharing hebben we gezien. Maar dit is allemaal nog erg onbekend.

Satijn (sasa) - recessief
Afbeelding

Bronnen: De foto's zijn afkomstig van Hamstery de Snoezeltjes, Hamstery Leijonas en Linda Price.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Genetica

Bericht door Janneke G » za nov 10, 2012 5:17 pm

12. Welke kleuren kent de Chinese Dwerghamster?

Wildkleur, geen gencode
Als er geen genen zijn die de kleur veranderen is een chinese dwerghamster wildkleur.
Afbeelding

Basis kleuren
Gevlekt, Dsds
Ds is het gen voor dominant spot, één gen voor Ds veroorzaakt gevlekte chineesjes.
Afbeelding

Wit, DsDs
Dit gen heeft als bijzondere eigenschap dat het in homozygote vorm, dus DsDs, zorgt voor geheel witte chineesjes.
Echter is dit van oorsprong een gen met lethale factor, dus niet elk gevlekt koppel kan witte jongen voortbrengen..
Er is wel een lijn van chinezen waarbij na jarenlange selectie deze lethale factor niet meer werkzaam is en er wel witte jongen geboren worden, al blijkt wit x wit nog steeds geen jongen te produceren.
Een andere eigenschap is dat witte chinezen vaak geboren worden met iets achterstand op hun gekleurde nestgenootjes en deze achterstand pas veel later weer word ingehaald, ze groeien langzamer en het duurt langer voor ze uitgegroeid zijn.
Afbeelding

Bont, Ss
S is het gen voor bont, dit is het nieuwste gen bij de chinese dwerghamster.
Hoewel bont en gevlekt erg op elkaar kunnen lijken is er toch duidelijk verschil, gevlekt is vergelijkbaar met schimmel (gekleurde en witte haren door elkaar), bont zijn scherp afgetekende vlekken.
Het is een dominant gen zonder lethale factor, dus kan ook in homozygote vorm voorkomen.
Afbeelding

Combinatie kleuren
Gestreept Dsds Ss
Als je het dominant spot gen met het gen voor bont combineert krijg je een nieuwe tekening, namelijk gestreept.
Het gaat hier om witte hamsters met een gedeeltelijke aalstreep.
Afbeelding

Foto's Saskia1982

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Genetica

Bericht door Janneke G » za nov 10, 2012 5:37 pm

13. Welke kleuren kent de Roborovski Dwerghamster?

Wildkleur
Dit heeft geen genetische code en ontstaat wanneer er geen genen aanwezig zijn om er een andere kleur van te maken.

Afbeelding
links: 2x wildkleur | rechts: recessief white-face (links) & wildkleur (rechts)

Basiskleuren

Recessief white-face (wfwf)

Dominant white-face (WFD)

Afbeelding
boven: recessief white-face (links) & dominant white-face (rechts) |
onder: wit donkeroog (links) & platinum op een leeftijd van 2 jaar(rechts)


Gevlekt
Afbeelding

Cinnamon
Een robbie met rode ogen.
Geen foto beschikbaar.

Combinatiekleuren

Platinum (wfWFD)
Wanneer een dominant white-face robbie ook recessief white-face draagt, wordt het platinum genoemd. Hij wordt na verloop van tijd steeds witter.

Wit donkeroog (wfwfWFD)
Een robbie die recessief white-face en dominant white-face heeft, wordt volledig wit.

Bron: Nella

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten